Mučnina nakon jela, bolovi u trbuhu, proljev, zatvor, grčevi, povraćanje ili nadutost trbuha neugodni su simptomi s kojima se susrećemo kada pretjeramo s masnom, teškom hranom, na primjer, na roštilju ili zabavi. Evo nekoliko načina kako se nositi s neugodnim osjećajima kada napravimo pogrešku u prehrani i nema povratka.
Ne podcjenjujte mučninu i bolove u želucu, pogotovo ako su dugotrajni.
Uvijek je potrebno razlikovati radi li se o akutnom problemu uzrokovanom pogreškom u prehrani ili nas simptomi muče već duže vrijeme, nakon svakog obroka ili neovisno o obroku.
Ako imate dugoročne probleme, uvijek je potrebno kontaktirati svog liječnika i otkriti uzrok. To može biti stres, lijekovi, alkohol ili intolerancija na hranu, ali mogu biti i ozbiljnije bolesti poput sindroma iritabilnog crijeva, čira na želucu, gastritisa, Crohnove bolesti i drugih.
Mučnina nakon jela: što je uzrokuje i kada se s njom najčešće susrećemo?
Mučnina i bolovi u želucu uzrokovani pogreškom u prehrani najčešće su uzrokovani prejedanjem, neprikladnom kombinacijom hrane, jedenjem previše masne ili začinjene hrane, pa čak i pokvarenom hranom. Mučnina se može pojaviti i kod nepravilne prehrane i čestog jedenja noću.
Želučane tegobe mogu biti prava smetnja
Zasigurno vam je poznato. Pozvani ste na zabavu ili roštilj gdje ima puno ukusne hrane i želite probati sve. Lako se može dogoditi da se vratite kući s uznemirenim i bolnim želucem, zbog čega vas očekuje neugodna noć. Najčešći simptomi uznemirenog želuca uključuju mučninu, podrigivanje, povraćanje, proljev ili zatvor, žgaravicu, nadutost i grčeve.
Pomoć prirode uvijek je pri ruci
Kada se pojave probavne tegobe, prirodni saveznik može biti đumbir. Antimetil, dodatak prehrani na bazi đumbira, sadrži pažljivo odabranu količinu aktivnog sastojka koja doprinosi smirivanju želuca i održavanju probavnog zdravlja.
Savjet: Pročitajte kako vam Antimetil može pomoći pri ublažavanju želučanih tegoba i održavanju probavnog zdravlja.
Ostalo bilje koje će vam dobro poslužiti su metvica ili kamilica, koje su izvrsne za pripremu čaja. Naravno, neophodna je i pravilna prehrana i puno tekućine.
Akutna mučnina uzrokovana prehrambenom pogreškom trebala bi nestati u roku od nekoliko sati. Ako se vaše stanje ne popravi nakon dva dana, najbolje je konzultirati se s liječnikom.


Kako spriječiti neugodnosti uzrokovane pogreškom u prehrani?
Ako želite napustiti zabavu bez grčenja, pokušajte slijediti nekoliko pravila:
- Ako se poslužuje začinjena i masna hrana, nemojte pretjerivati.
- Čuvajte se nekih vrsta sirovog povrća, poput luka ili hrena, koje može biti teško probavljivo.
- Izbjegavajte prejedanje.
- Budite oprezni s količinom alkohola koju konzumirate, alkohol povećava kiselost želuca.
- Pijenje puno gaziranih pića nije dobro za želudac.
Usvajanjem svjesnih prehrambenih navika i uključivanjem prirodnih pripravaka kada je to potrebno, možete značajno smanjiti rizik od pojave mučnine nakon obroka. Zapamtite, osluškivanje vlastitog tijela i poznavanje svojih granica može učiniti društvena okupljanja i svakodnevne obroke ugodnijima. U slučaju učestalih ili trajnih tegoba, uvijek se savjetujte s liječnikom.